Bryts Bayern Munchens svit i år?

Källa: ”Zuidema (FC Twente, nr 11) in de aanval” av okänd (CCo).
Caption: Mönchengladbach (vita)  i UEFA Cup-finalen 1975.

En genomgång av vinnaren varje säsong i Bundesliga sedan 2009/2010 talar sitt tydliga. Det har blivit 8 ligatitlar för Bayern Munchen, varav 7 av dem är på raken. Endast Dortmund (2011 och 2012) har annars lyckats vinna ligan under de senaste 10 åren. Detta kan nu vara på väg att ändras, men de allra största konkurrenterna till titeln är kanske inte ett lag som många har förväntat sig mycket av, kanske  att majoriteten inte ens hört talas om ena laget för fem år sedan. Klarar de av att bryta Bayern Munchens svit?

Borussia Mönchengladbach

Mönchengladbach har varit ett stabilt lag i Bundesliga under de senaste säsongerna, regelbundet har de slutat på någon av placeringarna som inneburit spel ute i Europa. En klubb som lyckats med det mesta under de senaste säsongerna, samtidigt som värvningarna har varit bra. De toppar Bundesliga i skrivande stund och har inlett säsongen lysande, bland annat med en viktig seger mot Bayern Munchen som har det fortsatt kämpigt.

De såg länge ut att gå vidare även i Europa League, men en kollaps hemma mot Istanbul Basaksehir under matchens sista minuter fick se det äventyret ta slut abrupt. Ett resultat som sannolikt är väldigt tungt just där och då, men frågan är om inte detta hjälper Mönchengladbach i det långa loppet?  De ges nu chansen att under Marco Rose (ung huvudtränare som anslöt inför säsongen från Red Bull Salzburg) satsa fullt ut på ligaspelet och drömmen om en titel. 

Mönchengladbach har vunnit Bundesliga vid inte mindre än fem tillfällen, men alla dessa inföll under 70-talet och fansen har fått vänta länge på att se en pokal lyftas mot skyarna. Den senaste pokal de tog hem var cuptiteln 1995 (ifall vi bortser från vinsten 2008 i Bundesliga 2). Den storhetstids som klubben hade under 70-talet innehöll spelare som Allan Simonsen, Lothar Matthäus och Steffen Effenberg bland många andra som höll absolut världsklass.

Mönchengladbach är sannolikt annars mest bekant i svenska ögon som något av en klassisk ”svensk klubb”.  Vi har bland annat fått se Martin Dahlin och Patrik Andersson i klubben, samt Branimir Hrgota och Oscar Wendt på senare år.

Källa: ”Fanclubs Weihnachtsfeier” av Werner100359 (CC BY-SA 4.0)
Caption: Marco Rose på bild.

Vad är det som har gått rätt för Mönchengladbach?

Laget har en bra balans. Det finns ingen direkt fixstjärna, utan kollektivet framhävs istället som den stora styrkan. De har gjort kloka värvningar, bland annat i form av Marcus Thuram (son till tidigare stjärnan Lillian Thuram) och han har lyckats fylla hålet som riskerade att öppnas i samband med försäljningen av Thorgan Hazard till Dortmund. De har samtidigt andra offensiva kvalitéer i Breel Embolo (även han är ny för säsongen) och Patrick Herrmann. 

De har värvat bra, men inte enbart på spelarfronten, även satsningen på Marco Rose ser ut att ha fallit ut väl.  En yngre coach (43) som tidigare är oerfaren när det gäller att träna a-lag, men som verkar ha vunnit sina spelares förtroende. Det är ett lag i harmoni och som nu även kommer kunna satsa fullt ut på att återföra den gamla hederliga vinnarkulturen från 70-talet tillbaka i staden. Det blir sannolikt svårt att göra det lika lyckat, men kan de lyckas bryta Bayerns svit under en säsong åtminstone?

RB Leipzig

Leipzig må vara en av Tyskland mindre omtyckta klubbar av vissa skäl, men har nu lyckats etablera sig som ett av landets bästa fotbollslag. Det som för några få år sedan var ett division 5-lag i form av SSV Markranstädt, är nu ett ekonomiskt välbärgat sponsorlag i form av RasenBallsport Leipzig, där företaget Redbull är den drivande faktorn. Då inhemska regler förbjuder lagen från att ha rena sponsor namn (såsom i Österrike där deras syskonklubb Red Bull Salzburg håller hus), så valde de att istället få in det i form av RasenBallsport (RB -Redbull). Lurigt!

Åsikterna må med andra ord vara delade kring RB Leipzig, men faktum är att de blivit en maktfaktor inom den tyska fotbollen. Ett lag som kommer vara med och hota både i Bundesliga (där de ligger med i toppen tillsammans med Mönchengladbach), men även i Champions League. Enligt 888sport betting, står Leizpig i skrivande stund i 9,00 att vinna ligan i år. Klarar de detta och spel i Europa? Det är inte många som förväntar sig några större mirakel av Leipzig i CL, men laget tog sig enkelt vidare från gruppen och kan hota de flesta motstånden om de har en bra dag. 

De har precis som Mönchengladbach en ung coach, Julian Nagelsmann, endast 32 år gammal! Han har sin unga ålder till trots visat upp fina resultat med både Hoffenheim och Leipzig.

Att använda sig att yngre tränare i Bundesliga verkar nästan vara något av en trend. Vi fick tidigare se Niko Kovac ta över Bayern Munchen, vilket däremot inte slutade lika lyckligt. Känslan är att det kanske är enklare för de yngre tränarna att ta sig an klubbar där spelarna inte är lika bekväma med hur saker och ting har varit? Blir det enklare att anpassa sig till en ung tränares nya filosofi i samband med att klubben inte är lika etablerad? Kraven att lyckas är högre på de allra största klubbarna (såsom Bayern Munchen och Dortmund), men satsningen är något som hittills gått hem både hos Mönchengladbach och Leipzig.

Källa: ”Forsberg 2018” av Кирилл Венедиктов (CC BY-SA 3.0)
Caption: Emil Forsberg på bild.

Klarar de att spräcka Bayerns svit i Bundesliga?

Leipzig är likt Mönchengladbach, lag med inga riktiga världskända superstjärnor, även om spelare som Timo Werner i Leipzig exempelvis, sticker ut lite i mängden. Vi har samtidigt under säsongen fått se något av en nytändning hos Emil Forsberg, vilket inte bara är bra för hans klubb, utan även Sverige inför det stundande EM-mästerskapet.

Leipzig värvade 6 spelare under sommarens transferfönster, endast en var över 23 år gammal. Det är med andra ord en uppenbar satsning på de yngre talangerna från runt om Europa som går till klubben. De har en fin spelartrupp rakt igenom, där  en spelare som Peter Gulasci i mål tagit stora kliv under de senaste säsongerna, samtidigt som nyförvärv likt Nkunku från PSG och Patrick Schick kommer vara nyttiga att ha.

Deras stora utmaning blir att balansera toppstriden i Bundesliga med att eventuellt kunna gå vidare ännu längre i Champions League. Det är sannolikt klubbens ambition att kunna vara med och slåss om på riktigt längre fram, men hur långt kan det ta dem redan nu?