Bundesliga – En idé med gamla anor

Bundesliga tar form

Bundesliga kännetecknar tysk fotboll i nuläget men innan denna klassiska liga grundades, såg man ett mästerskap som avgjordes via ett system där mästaren i varje regionalt fotbollsförbund fick delta i slutspelet. Vinnaren av detta slutspel kunde titulera sig tysk mästare i fotboll. Många upplevde detta system som orättvist och redan på 1920-talet fanns det planer på att införa en rikstäckande proffsliga. Felix Linneman, ordförande i tyska fotbollsförbundet (DFB) mellan 1925-1945, var en drivande kraft bakom en gemensam Bundesliga. När nationalsocialisterna övertog makten 1933 tillintetgjordes dock dessa planer. Det dåliga landslagsresultatet i VM 1938 gjorde att denna diskussion tog ny fart, men det andra världskriget och den påföljande efterkrigstiden, förhindrade ännu en gång att en proffsliga kunde bildas.

Tysk fotboll tar steget

I början av 1960-talet fanns det dock allt fler som tyckte att det behövdes en Bundesliga för att kunna hålla jämna steg med andra fotbollsländer. Franz Kremer (president i 1.FC Köln) och förbundskapten Sepp Herberger tillhörde de ivrigaste förespråkarna. I och med att Västtyskland åkte ur i kvartsfinalen i VM 1962 aktualiserades diskussionen ytterligare en gång. 28 juli 1962 bestämde så tyska fotbollsförbundet (DFB) att bilda en proffsliga med början 1963/64. Trots att man under många år strävat mot detta saknades inte kritik. Mindre klubbar befarade ekonomiska förluster när storlagen spelade i Bundesliga och inte kunde dra publik till deras matcher. Hos de större klubbarna var man osäkra på om det skulle gå att finansiera exempelvis resorna som krävdes för att kunna spela i Bundesliga. Dessutom bestämdes att enbart 16 lag skulle tillhöra ligan. Eftersom det fanns 46 klubbar som ansökte uppstod det stor konkurrens om licenserna.

Kriterierna för att få delta baserades på både ekonomiska och sportsliga faktorer. Man räknade, till exempel, ihop poängen från de 12 senaste säsongerna där de sista åren innan 1963 gavs en något tyngre vikt. 

Nedan finner du de klubbar som kvalificerade sig för den första Bundesligan säsongen 1963-1964. Dessutom även vilket regionalt förbund de tillhörde innan sammanslagningen:

Oberliga Nord: Eintracht Braunschweig, SV Werder Bremen, Hamburger SV

Oberliga West: Borussia Dortmund, 1.FC Köln, Meidericher SV, Preussen Münster, FC Schalke 04

Oberliga Südwest: 1.FC Kaiserslautern, 1.FC Saarbrücken

Oberliga Süd: Eintracht Frankfurt, Karlsruher SC, 1.FC Nürnberg, TSV 1860 München, Vfb Stuttgart

Oberliga Berlin: Hertha BSC Berlin

Den enda klubb, av dessa grundande föreningar, som aldrig åkt ur Bundesliga är Hamburger SV.

Bundesliga