Mainz

Mainz – Klubbfakta:

Mainz grundades den 16 mars 1905

Klubbfärger: Röd och vit

Antal medlemmar: 14 200

Hemsida: 1.FSV Mainz 05

Arena: OPEL Arena

Byggd: 2011

Publikkapacitet: 34 000

Roliga fakta:

  • Jürgen Klopp är en av klubbens mest framgångsrika ”exporter”: Den tidigare Borussia Dortmund-tränaren gjorde 337 matcher som spelare i Mainz 05, innan han också tränade laget mellan 2001 och 2008.
  • Man har smeknamnet ”Karnevalsverein” eller ”Carnival Club” (karnevalklubben), med anledning av att staden är hemvist för en av Tysklands mest berömda karnevaler. Föga förvånande kommer också den berömda läktarsången Humba (Ge mig ett H, ge mig ett U…och så vidare, som är ett typiskt exempel på interaktionen mellan spelare-fans. Det innebär att en populär spelare leder fansen i sång (ofta via megafon eller mikrofon) efter matchen.
  • Klopps efterträdare, Thomas Tuchel (nu också i Borussia Dortmund), ledde Mainz till en sensationell 5:e plats i Bundesliga 2010/11. Anfallstrion Lewis Holtby, André Schürrle och Adam Szalai fick då även smeknamnet ”The Bruchweg boys”. Detta med anledning av deras benägenhet att fira mål som om de vore medlemmar i ett band.

Kort historia:

Man var ett mittenlag i Bundesliga 2 vid millennieskiftet, men har sedan haft en häpnadsväckande utveckling under ledning av Klopp, Tuchel och nu Martin Schmidt. Uppflyttade till Bundesliga under Klopp 2004 spelade de även i UEFA Europa League under säsongen 2005/06. Tuchel säkerställde att den positiva utvecklingen fortsatte i och med en 5:e plats i Bundesliga 2010/11, bara 2 säsonger efter att ha studsat tillbaka upp i högstadivisionen.

Nu är man direktkvalificerade för UEFA Europa League 2015/16 under tränare Schmidt. Mainz är nu dessutom en etablerad kraft i Bundesliga, komplett med en underbart modern stadion, OPEL ARENA, och internationella stjärnnamn som Yunus Malli och Pablo de Blasis.