Bayern Munchen

Bayern Munchen – Klubbfakta:

Bayern Munchen grundades den 27 februari 1900

Klubbfärger: Röd och vit

Antal medlemmar: 270 329

Hemsida: Bayern Munchen

Arena: Allianz Arena

Byggd: 2005

Publikkapacitet: 75 000

Roliga fakta:

  • Bayern har Bundesliga-rekordet i antal vunna titlar. Inte mindre än 25 gånger har man fått lyfta ”mästartallriken”. Bayern har dessutom ytterligare 1 mästartitel innan Bundesliga startades.
  • Kända som Die Roten (de Röda), har Bayern det största medlemsantalet av någon tysk fotbollsklubb.
  • Bayern är den första tyska klubb att ta en så kallad trippel, detta genom att vinna Bundesliga, UEFA Champions League och den tyska cupen under ledning av Jupp Heynckes under säsongen 2012/13.

Kort historia:

Som en nationell institution, är Bayern Bundesligas rekordmästare och utmanare till titlar både nationellt och internationellt varje säsong. Den katalanske taktikern Pep Guardiola styrde bayrarna till en 4:e raka titel i 2015/16 (rekord), med ungdomliga värvningar som Kingsley Coman, Douglas Costa och Joshua Kimmich att lägga till en redan stjärnspäckad trupp.

Efter flytt till Manchester City har Guardiola nu ersatts av Carlo Ancelotti. Hoppet på Allianz Arena står nu till att italienaren kan leverera vad spanjoren kunde inte – en första UEFA Champions League-titel sedan 2012/13. Sommarförvärven av tidigare Borussia Dortmund-kaptenen Mats Hummels och Benficas tonåring Renato Sanches – nu europeisk mästare med Portugal – innebär att Bayern ser ut att behålla sin status som en av världens största och framgångsrika klubbar de kommande åren.