Schalke 04

Schalke 04 – Klubbfakta:

Schalke 04 grundades den 4 maj 1904

Klubbfärger: Blå och vit

Antal medlemmar: 141 000

Hemsida: FC Schalke 04

Arena: VELTINS Arena

Byggd: 2001

Publikkapacitet: 62 271

Roliga fakta:

  • Med bara Bayern München före sig vad gäller antal officiella medlemmar, är Schalke en av Bundesligas största och mest stödda klubbar.
  • Klubben brukar ofta kallas för ”Die Königsblauen” (De kungligt blå) men Schalke omnämns också ibland för ”Die Knappen” (gruvarbetarna), som en hyllning till sina rötter i arbetarklassen i det industriella Ruhr-området.
  • Schalkes ungdomsakademi, ofta kallad ”Knappenschmiede”, är känd som en av Europas bästa. Julian Draxler, Max Meyer och Leroy Sane är några av de mest kända ”eleverna” från senare år.

Kort historia:

Schalke ursprung går att hitta i arbetarklassens Ruhrområde, det vill säga Tyskland industriella hjärta. Klubbens toppmoderna Veltins Arena är alltid fullpackad med passionerade supportrar som manar på sitt lag att nå högre höjder. Man har inte placerat sig sämre än 6:a i Bundesliga sedan 2011 och har utvecklats till ett återkommande inslag i europeiska cuper. Väl där bör de inte undeskattas vilket bland annat Real Madrid, Inter och Arsenal kan intyga.

På hemmaplan har det dock har det varit trögare, och trots att man krönts till tyska mästare hela 7 gånger innan Bundesliga startade, har klubben aldrig lyft den berömda ”Meisterschale”. Värst var det under säsongen 2001 när man miste seriesegern på grund av Bayern Münchens mål i matchens sista spark mot Hamburger SV (Patrik Andersson).