Borussia Dortmund

Borussia Dortmund – Klubbfakta:

Borussia Dortmund grundades den 19 december 1909

Klubbfärger: Svart och gul

Antal medlemmar: 139 000

Hemsida: Borussia Dortmund

Arena: Signal Iduna Park

Byggd: 1974

Publikkapacitet: 81 359

Roliga fakta:

  • Dessa Nordrhein-Westfaliska jättar har det absolut högsta genomsnittliga åskådarantalet av alla fotbollsklubbar i hela världen (81 178).
  • Arenan Signal Iduna Park’s mycket välkända och berömda södra läktare – mer allmänt känd som den Gula Väggen – råkar också vara världens största terrass, med en kapacitet på nästan 25 000 åskådare.
  • BVB´s rivalitet med grannarna inom Ruhr-distriktet, FC Schalke 04, är en av de mest passionerade och hårdnackade inom hela världsfotbollen.

Kort historia:

Som en av de grundandande föreningarna i Bundesliga och dessutom regerande tyska mästare innan serieomläggningen, så fick Borussia Dortmund vänta hela 32 år innan de slutligen kunde krönas som mästare igen. Detta var startskottet för en framgångsrik period med 3 Bundesliga-titlar och deras hittills enda UEFA Champions League-triumf 1997. I början av 2000-talet kom dock en nedgång och säsongen 2006/07 var man nära att åka ur (klarade sig med 1 ynka poäng). Ankomsten av karismatiske huvudtränaren Jürgen Klopp 2008 markerade så början på en av de mest framgångsrika perioderna i klubbens historia. Med spelare som Marco Reus, Shinji Kagawa med flera vann man 2 raka Bundesliga-titlar under 2011 och 2012 och nådde UEFA Champions League-finalen 2013, där man förlorade mot bittra rivalerernaBayern München.

Tidigare Mainz 05-tränaren Thomas Tuchel ersatte Klopp inför säsongen 2015/16 och lotsade Die Schwarzgelben (”de svartgula”) till en 2:a plats. Poängskörden skulle ha levererat en 6:e Bundesliga-titel till klubben i alla utom 4 Bundesliga-säsonger hittills! Sommarvärvningarna av europamästare Raphael Guerreiro från Lorient och den spännande tonåringen Ousmane Dembele från Stade Rennais har lämnat höga förhoppningar att förlusterna av Mats Hummels och Henrich Mchitarjan inte kommer att bli alltför kännbara.