Tysklands landslag i fotboll

Det tyska landslaget i fotboll ses av många som ett av de absolut bästa i världen. Laget har en lång historia av deltagande i internationella sammanhang, där man ofta har tagit sig hela vägen till medalj.

Tittar man på damsidan så blir dominansen extremt tydlig. I det Europeiska mästerskapet har laget tagit hem hissnande åtta EM-guld på damsidan, vilket gör dem till tydliga ledare i guld-ligan. Laget var regerande mästare mellan 1995 och 2017, då titeln övertogs av Nederländerna och hoppas nu kunna återtar sin plats på tronen under EM i England sommaren 2022. I VM har det hunnit bli två guldmedaljer och ett silver under åren. Även i OS har damerna nått framgångar, här senast när man vann guld i Rio 2016.

Det tyska herrlandslaget har i sin tur tagit hem majoriteten av sina guld i världsmästerskapet. Hittills har det hunnit med att bli fyra guld i VM samt tre guld i EM. Dessutom har man en titel från den allra sista upplagan av Confederations Cup som spelades inför VM 2018.

Dessutom är det en tysk spelare som toppar listan för antalet gjorda VM-mål på herrsidan. Miroslav Klose lyckades under VM 2014 slå det innestående rekordet när han gjorde 2-0 i semifinalen mot Brasilien. I samma match blev han dessutom den första spelaren att delta i fyra VM-semifinaler. Världsmästerskapet blev det sista han gjorde i landslagströjan innan han pensionerade sig från landslagsfotbollen med ett rykande färskt VM-guld på meritlistan.

Åren med två tyska landslag

Det fanns även en tid då Tyskland representerades av två olika landslag. Mellan 1952 och 1990 existerade även Östtysklands egna landslag, som dock aldrig nådde upp till samma stora framgångar som Västtyskland (vars resultat nu räknas in till Tyskland som enskild nation).

Laget lyckades kvalificera sig till sitt enda VM år 1974 och hamnade då intressant nog i samma grupp som sin västra granne. Det interna mötet mellan lagen vanns något överraskande av Östtyskland och de båda lagen kunde med sina poäng avancera till det andra gruppspelet. Här tog dock resan slut för Östtyskland samtidigt som Västtyskland gick hela vägen till ett VM-guld. Något EM lyckades man inte kvalificera sig till.